2020... De eerste keer een nieuw jaar gestart zonder overgeven

03-01-2020

Het is gebeurd... Na 3 jaar van teruggeven en misselijk zijn, kan ik met veel fierheid vertellen dat ik 2020 ben ingegaan ZONDER overgeven, en dat al voor de voorbije 5 weken!

NIet enkel de laatste 5 weken heb ik geen druppel meer overgegeven, ik ben ook meer voeding aan het krijgen door de sonde. In begin kon ik amper per voeding 200 ml verwerkt krijgen in mijn kleine maagje, maar doordat ik nu alles netjes binnenhoud, is mijn maagje gegroeid en kan ik voortaan al 250 ml per voeding op.

Een streng dierlijk lactosevrij dieet heeft gemaakt dat ik nu helemaal comfortabel ben. Ik krijg enkel natuurlijke lactose zoals kokosmelk, soyomelk, rijstmelk. Fruit en noten, zoete aardappel, avocado, makreel, gerookte zalm, bonen,... staan allemaal op mijn menu. Papa heeft de laatste maanden hard gezocht naar de juiste consistentie, hoeveelheid calorieeën en een goede variatie voor mijn voeding. 

4 keer per dag krijg ik een voeding, waarvan 2x een broodmaaltijd, 1x een tussendoortje fruit/koek en 1x een 'warme' maaltijd. 's Nachts krijg ik enkel wat vocht bij, dat kan nooit geen kwaad. Omdat ik de laatste tijd al telkens een voeding van 250 ml op krijg ben ik eindelijk weer richting de 10 kg aan het gaan. Ik krijg er al wat dikke wangetjes van zegt mama :-)

Omdat de blended food er hier nu goed van doorgaat, hebben mama en papa een nieuwe vriezer aangekocht met de centjes van mijn helpende hand rekening. In deze vriezer kan papa in één keer een hele voorraad gemixt eten van mij invriezer zodat hij maar om de week een halve dag hiervoor in de keuken moet staan. Ook hadden wij nood aan een nieuwe blender. De vorige was zeker nog niet kapot of viel zelfs niet onder de noemer verouderd, maar was voor mijn voedsel niet goed genoeg. Er mag namelijk geen enkel klein stukje meer in het voedsel zitten, want dan raakt mijn sonde verstopt en raken mama, papa, moetje, oma of de verpleegster gefrustreerd tijdens mijn eetsessies. Na wat opzoekwerk hebben we nu een splinternieuwe blender, eentje om bijna bang van te hebben, zo sterk kan die mixen. Papa zegt dat die zelfs stenen kan klein mixen, dus dan zal het wel een goede zijn. Geen enkel stukje meer in mijn eten. Zalig! Omdat ik niets last meer ondervind van het toedienen van mijn gemixt eten via de sonde, kunnen de eetsessies ook wat sneller gaan. Op 20 min krijg ik nu wel alles op, daar konden mama en papa vroeger van dromen.

Met mij gaat het dus goed, meer dan goed zelfs. Ik ben veel rustiger, kan veel meer genieten van dingen samen doen met mama, papa en broer. We houden allemaal onze vingers gekruist, want zo goed dat het nu gaat met mij, zo snel kan het ook omslaan. Als ik ziek word bijvoorbeeld. Ook al heb enkel een zware verkoudheid, dan is het overgeven weer snel daar. Slijmen in eerste instantie triggeren dan weer mijn kokhalsreflex. Deze keer zijn de slijmen dan niet van de reflux maar van de verkoudheid, maar dat maakt voor mij geen verschil. Laatste keer dat ik zo ziek was (5 weken geleden dus), gaf ik weer zoveel over dat ik na een week nog evenveel woog dan mijn kleine broertje toen. Gelukkig is ziek zijn maar tijdelijk en is dit na een week meestal wel voorbij, maar toch is dit voor mij steeds een hele opgave om door te komen. Hopelijk wordt dit in de toekomst ook wat minder intens.

Nu eventjes genieten...