Blended food zou verandering moeten brengen

22-07-2019
Een maand geleden werd ik aan een test onderworpen. Zou ik stoppen met overgeven als we mijn maag en darmen resetten van de slijmen? Is er eindelijk een duidelijk verklaring waarom ik al 2 jaar overgeef? 

Nadat ik vorige maand 40 uur lang geen voeding had gekregen en enkel deze uren heb doorgebracht met ORS (zoutoplossing), werd al snel duidelijk dat alle slijmen weer waren verdwenen en ik daarom weer niet meer moest kokhalzen en dus zeker en vast ook weer niet meer moest overgeven. Zalige tijden braken aan. Jammer genoeg duurde dit mooie liedje deze keer niet zo lang dan toen na mijn buikgriep, een klein weekje nadat de 'reset' gebeurd was, begon ik 's morgens weer wat slijmen te krijgen die ik dan tijdens mijn eerste ochtendpap via de sonde opbraakte (zie foto). Het begin weer van een aanloop naar overgeven. Dat mocht zeker en vast niet gebeuren. Daarom hebben mama en papa weer een afspraak gemaakt bij de gastro om te kijken hoe we nu de oorzaak van al dat braken kunnen aanpakken. Weg met die slijmen, dus weg met de pap... Weg met de pap is natuurlijk onmogelijk als dit de enige manier van voedselopname is voor mij. Maar... er bestaat nog een andere weg die we kunnen bewandelen vertelde de gastro, een weg waar de medische wereld iets minder achterstaat maar sinds enkele jaren wel een opmars kent. Het is het proberen waard. 

Blended food zou verandering kunnen brengen. Voortaan zal ik dus stapsgewijs vaste voeding in mijn dagmenu krijgen. En ja, ik heb dit al eens via mijn mondje gedaan, maar 80 gr (hetgene wat ik maar met moeite kan zelf eten) is veel te weinig. Daarom gaan we nu de groentepapjes en fruitpapjes via de sonde inspuiten. Eigenlijk ga ik nu eten zoals mijn kleine broer Simon. 's Morgens een papje, 's middags groentepap met vlees of vis, 's namiddags, fruitpap en 's avonds nog een papje. 's Nachts krijg ik nog wel mijn 370 ml pap zolang dit nog nodig is.  Maar in plaats van via de mond, zal alles via de sonde in mijn buikje gaan. De bedoeling is dat ik stelselmatig de papjes ga vervangen door maaltijden, die dan gemixt worden en via de sonde zullen ingespoten worden. Zo zal ik binnenkort, als alles goed verloopt en mijn maagje en darmen de groente- en fruitpap goed verdragen, een boterham met bijvoorbeeld confituur en wat fruitsap als ontbijt krijgen. Jawel, gemixt in de blender en hop door de sonde. 

Op deze manier zal ik stapsgewijs geen of nog heel weinig melk krijgen die de aanzet geven voor mijn kokhalzen en overgeven. Mama en papa hebben mij nu al een weekje elke dag een 200gr groentepap gegeven. Beviel me goed, slijmpjes zijn er nog altijd want voor de rest krijg ik nog wel pap. Sinds vandaag is het fruitpapje er ook bijgekomen. Benieuwd of ik dit ook goed verdraag.

Ondertussen houden mama en papa mijn slijmen die ik krijg van de pap onder controle door om de 2 dagen een 'ORS-kuur' te geven tijdens mijn slaap ipv de nachtvoeding. Op deze manier gaan de slijmen niet helemaal weg, maar worden ze toch wat in bedwang gehouden waardoor het kokhalzen er nog wel is maar het overgeven binnen beperking wordt gehouden. 

Ik kijk al uit naar die boterhammen in de blender, nog een papje minder en stapje dichter bij het niet meer overgeven.