Hier start het botoxverhaal

16-06-2022

De voorbije twee weken werden mij geen sokken of schoenen aangedaan. En dat was niet omdat het al bloedheet was. Nee, dat kwam omdat ik sinds 2 juni met mijn beide 'pootjes' in het gips lag. Niks gebroken natuurlijk, want hoe zou ik dat moeten klaar krijgen als je heel der dagen in een rolstoel vertoeft. ;-)

Sinds mijn geboorte bouw ik in mijn lichaampje veel spanning op, spasmen noemen ze dat dan met een lelijk woord. Door die spanningen zet ik continue druk op al mijn spieren maar ook op gewrichten en botten. Dat dit onnatuurlijk is, spreekt voor zich. Daarnaast kan ik niet zelfstandig zitten of staan, wat maakt dat mijn botten niet kunnen ontwikkelen zoals bij een normaal kindje. En die combo geeft na 5 jaar al heel wat problemen. Sta-apparaten, kine-oefeningen, klos tussen mijn beentjes en een spreidslaapmatras moeten deze problemen wat uitstellen en verzachten. Maar toch, sinds een dik jaar, kamp ik vaak met heupproblemen. Het is te zeggen, mijn heup en mijn heiligbeen worden vaak uit positie gestrekt, wat enorme pijn veroorzaakt. Omdat de zwaartekracht niet zijn werk kan doen, is mijn heupkom niet gevormd en bij de minste spanning schiet het been er dan ook uit. Je kan dat dan zien aan mijn knietjes, die staan dan niet meer mooi naast elkaar.

Dit probleem moest aangepakt worden. Mijn kinesist stelde voor om iets nieuws uit te proberen. Dry needle techniek om de spieren te doen verslappen, zodat ik die spanning niet meer zo zou opbouwen. Dit werkte goed bij een eerste behandeling maar enkele maanden nadien hadden we geen effect meer bij de tweede behandeling. Jammer, want het alternatief is natuurlijk de botoxinspuiting waarvoor ik onder narcose moet.


Eens op consultatie bij de kinderorthopedist werd er een afspraak ingepland voor de botoxinspuiting. Maar wat doet juist die botoxinspuiting en waarom moet ik daarvoor onder narcose en die gipsen aan nadien? In het kort doet botox dit: De eigenschap van Botox is dat het de zenuwsignalen blokkeert die naar een spier gestuurd worden. Het injecteren van Botox in spastische spieren resulteert erin dat de behandelde spier tijdelijk zwakker wordt of niet meer samentrekt. Het effect van de Botox behandeling voor spasme is na ongeveer twee weken merkbaar en houdt gemiddeld drie maanden aan.
De gipsen aan mijn onderbenen en voeten worden aangedaan zodat ik een tweetal weken minder spanning kan zetten. Nadien mogen deze uit, en moet ik vaker mijn spalken dragen zodat de spieren zoveel mogelijk ontspannen blijven.

2 juni, rond de middag was het dan zover. Met papa naar het operatiekwartier, ik werd onder narcose gebracht en ze spoten op 6 plaatsen de botox in. Op de recovery werd het me wel even wat te veel. Ik heb veel gehuild en mezelf wat verloren. Ik had al sinds de avond voordien niet meer gegeten, ik lag daar ineens op mijn rug (wat ik heel oncomfortabel vind) in een bed met gipsen om. Papa wist er niet veel raad mee. De verpleging gaf me dan ook iets om te kalmeren.

Gelukkig ging het me vanaf dan beter af. Ik kreeg eindelijk eten toegediend en papa nam me op schoot. Ik vond mijn rust. Nadat ik gegeten had, konden we huiswaarts vertrekken. 
Eens thuis, stonden zus en broer me op te wachten en kwam mama thuis van haar werk. Ik kon haar dan ook mijn nieuwe 'botjes' laten zien. :-) De volgende dagen waren dat namelijk mijn nieuwe schoenen. 

Twee weken later, gisteren dus, ging ik op nacontrole. De gipsen mochten eraf en het resultaat was bevredigend. Mijn spieren spannen zich veel minder op. Hopelijk heb ik er de volgende 3 maanden genot van en zal mijn heup niet zo vaak uit de kom schieten. 

Jammer genoeg is deze behandeling maar voor 3 maanden, dan is het uitgewerkt en kunnen we dit terug herhalen. Uitstel van executie, want ooit moeten mijn botten gebroken worden om ze zo goed mogelijk in de kom te kunnen plaatsen zodat de heupkom zich kan vormen. Dat wordt heel andere koek. Maar daar denk ik nu nog niet aan, eerst wat genieten van die ontspannen beentjes die ik nu heb.