Ik eet gewoon, maar anders

02-10-2019

3 maanden geleden ben ik begonnen aan een nieuw eet-avontuur. Zijn jullie niet benieuwd hoe dat gaat ondertussen?

Ik zal het meteen vertellen, SUPER GOED!
De weg er naar toe was wel wat hobbelig, maar uiteindelijk is het ons gelukt. Jaja, ik zeg het goed, ONS gelukt, want mama en papa hebben echt goed naar mij geluisterd en gekeken.

Wat is er nu veranderd en vooral hoe ben IK nu veranderd?

Sinds juli ben ik stapsgewijs gestart met echte voeding door de sonde ipv pap. In mijn vorige blog vertelde ik waarom. In begin van dit avontuur kreeg ik nog 3 papvoedingen, 1 fruitpap (Olvarit 6maanden +) en 's nachts nog 360 ml pap. Stapsgewijs zouden we de dagvoedingen van pap omzetten naar fruit, boterhammen en patatten, maar dan gemixt.

Zo gezegd zo gedaan, na een kleine maand at ik 's morgens twee boterhammen met siroop, een peperkoek en Soya groeimelk. In de voormiddag een Olvarit fruitpapje, in de namiddag een Olvarit groentepapje en 's avonds een boterham met confituur en Soya groeimelk. 's Nachts kreeg ik nog mijn Neocate advanced pap. Wat bleek... Ik gaf nog steeds over, niet zoveel als vroeger, maar toch genoeg om het als een niet geslaagd avontuur te zien. Mama en papa waren zo teleurgesteld. Eerlijk gezegd was dit hun laatste hoop om het overgeven te kunnen stoppen. Maar, er was nog een laatste kansje, de pap van 's nachts ook weg laten, want ik had nog steeds slijmpjes en die moesten van ergens komen. Die avond, nadat ik weer heel de dag mijn boterhammen, fruitpap en groentepap had overgegeven, kreeg ik voor het eerst geen pap meer in mijn slaap.

Enkele dagen later bleek dit het beste idee ooit! Ik was eindelijk verlost van die irritante slijmen die mij deden kokhalzen en ik hield al mijn eten binnen, altijd en overal! Net een weekje voor ik voor het eerst naar school ging, viel al het overgeven weg. We hadden het niet beter kunnen timen.

Nu een maandje later voel ik me veel beter en gaat het eten door de sonde nog steeds zoveel beter dan ooit te voren. 

Maar zoals veel dingen, is ook dit soms te mooi om waar te zijn. Raar maar waar, ook al geef ik niets meer over, kom ik nu helaas niet meer bij, of erger nog, val ik af. Ook stoelgang maken is voor mij nu niet meer zo simpel en hierdoor krijg ik vaak buikkrampen. 2 zaken die jammer genoeg de keerzijde zijn van de blended food medaille. Toch zijn dit zaken die we kunnen oplossen en waar mama en papa nu volop mee bezig zijn. 

Een kindje van mijn leeftijd zou zo'n 1000 kcal per dag moeten krijgen, als mama en papa de berekening maakten van de boterhammen en de Olvaritpotjes kwamen we amper aan 700 kcal per dag. Te weinig dus, wat het afvallen verklaard. Natuurlijk was er een reden waarom mama en papa de Olvaritpotjes gebruikten. Het was gemakkelijk en direct bruikbaar, maar ook de consistentie was perfect om door de sonde te spuiten. Op zoek naar calorierijk voedsel en dan maar zelf blenden, was de volgende stap. Na wat opzoekwerk, en vele blogs van andere 'blendedfood-kinderen' later, had mama een heel lijstje met allerlei producten die konden dienen voor mijn calorierijk dieet. Zo kwam mama terug thuis van de winkel met vooral avocado, zalm, hennepzaad, verschillende olie's, amandelmeel en boter, tahin, rapen, bieten, zoete aardappel, gedroogd fruit, koko'smelk,.... Papa maakte al 2 gerechtjes voor me klaar die elks rond de 400 kcal zit per portie (200 ml). Zo heb ik voortaan de 'roze maaltijd' en de 'avocado smoothie' op het menu staan. Het is op dit moment nog hard zoeken naar ingredi├źnten, structuren en hoeveelheden.
Vaak zijn mama en papa nog tot laat 's avonds bezig met al het eten voor mij te blenden en in te vriezen. Ik krijg zelfs een eigen vriezer, voor al mijn flesjes. Want ook dat is ondertussen bijgestuurd, de attributen om het gemixt eten zo proper mogelijk op te spuiten. Alle beetjes helpen om het leven wat simpeler te maken.  Want ook tijdens het blenden kan het soms fout gaan. Papa was mijn avocado smoothie aan het blenden toen het misging en de blender het begaf. Leuk is anders en weeral extra werk en tijd.

Voor mijn stoelgang krijg ik dan elke morgen Forlax. In begin ook even zoeken hoeveel ik nodig had, maar denk dat dat nu op punt staat. Last van mijn buikje heb ik minder en ik probeer zelfs om dagelijks op het potje te gaan. 

Binnen een weekje gaan mama en papa evalueren of de nieuwe receptjes een verschil maken. Want buiten mijn boterhammen, mijn calorierijke maaltijden van 's middags, krijg ik in de voormiddag een fruithapje van 2 stukken fruit, amandelpoeder en graantjes. Ook dat zou een best grote portie moeten zijn, waar ik wel een 200 kcal kan uithalen. 's nacht krijg ik nu enkel wat vocht en appelsap via de sonde, zeker geen pap meer, dat hoofdstuk is voorgoed afgesloten. Ik hoop zo dat we binnen een weekje wat grammetjes zijn bijgekomen zodat we eindelijk in de goede richting zitten met mijn voeding. Want,... niets is zo zalig dan heel de dag mij comfortabel te voelen, niets meer te kokhalzen, veel minder te zweten, niet telkens meer te moeten omkleden. Mijn dagjes kunnen nu met leuker dingen gevuld worden en ik moet niet telkens meer een half uurtje na mijn eten zitten wachten omdat ik toch maar eens zou kunnen overgeven. Nee, eten krijgen binnen het half uur, maar nadien gewoon weer verder doen. Pampertje kunnen verversen, naar buiten om te wandelen, allemaal zonder hydrofiele doek, nieuwe kleren of het waakzaam oog van mama en papa. Ik ken er twee die terecht fier zijn op mij en op zichzelf dat we uiteindelijk de oplossing hebben gevonden!